Nieuws

Marc en Wendy Vael-de Keijzer

Welkom op onze nieuwspagina. Van tijd tot tijd zullen wij op deze pagina informatie zetten over ons bedrijf. Deze informatie zal onder andere gaan over de verschillende producten die wij verbouwen, wanneer ze geoogst worden en wanneer ze in de boerderijwinkel of ons kraampje te koop zijn.

Veel plezier met het lezen.

Marc & Wendy

mark en wendy vael

AARDAPPELEN 2024

Ze zijn er weer de nieuwe aardappelen juni 2024, ras Frieslander deze zijn bij ons te koop tot het najaar daarna gaan we weer over naar de latere rassen de Bintje en Agria. Momenteel zijn er nog oude aardappelen de bintje van oogstjaar 2023 te koop zolang de voorraad strekt. Agria zijn uitverkocht.

AGRIA

Vanaf 19september 2023 verkopen wij ook weer Agria-aardappelen in onze verkoop ruimte.

BINTJES

Vanaf zaterdag 9 september kan je bij ons terecht voor nieuwe oogst BINTJES. Deze aardappel  telen we zelf, op dit moment worden ze nog met de voorraadrooier gerooid en met de hand opgeraapt. Alles komt nog vers af land.

binnenkort worden er ook weer de agria-aardappel verkocht, we zullen dit ook op onze website kenbaar maken.

UIEN nu bij ons te koop

Vanaf heden uien te koop in onze boerderijwinkel. Wij telen de uien zelf, de uien komen momenteel vers af land, verser kan niet.

NIEUWE AARDAPPELEN OOGST 2023

Vanaf nu zijn er weer nieuwe aardappelen van eigen land bij ons te koop. Om de huid van de aardappelen zo min mogelijk te beschadigen worden ze met de hand in kisten geraapt en vervolgens met de hand in zakjes gedaan. Op dit moment zijn de aardappelen nog klein voor grotere aardappelen moeten ze nog wat door kunnen groeien. Het ras dat wij op dit moment rooien en verkopen zijn frieslanders.

 

OOGST NAJAAR 2022

Verse oogst BINTJE – aardappelen, vanaf heden te koop in onze winkel. Vanaf half september zullen er ook weer AGRIA –  aardappelen te koop zijn.

bewaar uien zijn bij ons binnenkort ook weer beschikbaar (rond tweede week september).

AARDAPPELEN 2022

De allereerste aardappelen van 2022 zijn er weer vanaf 10 juni 2022.

aardappel ras: frieslander.

NIEUWE OOGST UIEN 2021

Momenteel zijn er bij ons weer nieuwe uien te koop, ze komen nog vers af land.

 

TIP: uien drogen!

snij het loof er niet af, doe dit pas als je de ui wil gaan gebruiken. Laat de ui mooi gespreid drogen op bijvoorbeeld een krant of hang ze aan een koordje in een ruimte met luchtcirculatie en uit de felle zon.

NIEUWE AARDAPPELEN 2021

nu te koop de allereerste aardappelen 2021, ras Frieslander. Deze aardappelen zijn eigen teelt, ze worden vers geoogst en smaken ook erg lekker.

Nieuwe aardappelen worden ook wel de primeur aardappelen genoemd, kenmerkend: ze zijn nog niet volgroeid waardoor de schil nog erg dun is. Tip bewaar deze op een donkere plaats.

NIEUWE BEWAARMIDDELEN AARDAPPELEN

Als je aardappelen een aantal weken laat liggen kiemen ze dat is normaal. De vraag waarom kiemen ze niet na al die maanden in onze opslag? Het antwoord is eenvoudig: voor afgaande jaren werden de aardappelen tijdens het inschuren behandel met chloor IPC, maar vanaf 2020 mag dat niet meer. Met deze eenmalige chloor behandeling kon je de aardappelen bijna een jaar lang bewaren. Maar er is iets aan de hand de EU verbiedt het gebruik van chloor IPC, dus geen behandeling meer met dit middel. Het verbod hiervan is echt ingrijpend.

Nu hebben we te maken met een veel duurder middel namelijk ARGOS dit is een geurig biologisch alternatief, deze bestaat uit olie van sinaasappelschillen. Argos is een product dat de kiemen van de aardappel afbrand, zodra de aardappelen beginnen te kiemen worden ze bij ons vergast met Argos, dit vind plaats om de 4 tot 5 weken tijdens het gehele bewaarseizoen.

Belangrijk is dat je de aardappelen koel en donker bewaard.