Onze producten

Asperges uit Absdale

De enige echte Absdaalse asperges. Het belangrijkste voor ons is de kwaliteit en de smaak.

Het eerste jaar worden de asperges geplant, het tweede jaar wordt van de plant maar twee weken geoogst, het derde jaar wordt er zes weken geoogst. Dit is om de jonge wortel niet uit te putten. Na deze jaren is er een volledig oogstseizoen. De planten gaan gemiddeld tien jaar mee.

Voor het seizoen begint worden er hoge bermen gefreesd die worden voorzien van plastic, dit dient om verkleuring van de asperge tegen te gaan. De zwarte kant van het plastic stimuleert warmtewerking. De onderkant van het plastic is wit gekleurd. Deze witte kant komt boven te liggen bij te warme dagen. Op deze wijze is de groei van de asperge te sturen. 

Tijdens de oogst wordt het plastic opgetild met behulp van de aspergespin. Het steken van de asperge blijft echter handwerk en is zeer arbeidsintensief.

witte asperges
asperge loof

De openingstijden in het aspergeseizoen zijn als volgt:

Maandag: 10:00 — 18:00

Dinsdag: gesloten

Woensdag t/m zaterdag: 10:00 — 18:00

Zondag: 11:00 — 14:30

Aan het einde van het oogstseizoen gaat het plastic van de aspergebedden en dan laten we de asperge doorgroeien tot een vol gewas. Dit kan wel tot 2 meter hoogte doorgroeien, deze ontwikkeling is nodig om het jaar erop weer asperges te kunnen oogsten.

In het najaar begint de groene plant te verdorren en slaan de wortels hun voedingsstoffen op. Na volledige verdorring van de plant wordt deze gehakseld, de wortel gaat nu in rust tot het voorjaar weer begint.

Alle werkzaamheden in de asperges worden door ons zelf uitgevoerd. Iedere dag in de vroege uurtjes worden de asperges gestoken, daarna worden ze gesorteerd en in de koeling geplaatst om ze vervolgens te verkopen. U kunt bij ons terecht voor zowel geschilde als ongeschilde verse Absdaalse asperges.

In de periode van half april tot 24 juni zijn er weer dagverse eigen geteelde witte asperges verkrijgbaar. Wij staan 100% garant voor ons eigen product (er worden GEEN asperges ingekocht van buitenaf). Bij ons weet je wat je eet.

Indien je asperges van te voren wilt bestellen, kan dit alleen telefonisch op het volgende nummer: +31 (0) 114 65 06 06

Voor aardappelen, uien en eieren kun je tijdens het aspergeseizoen alle dagen terecht bij ons verkoopwagentje dat buiten op het erf staat.

Aardappelen

Hoe groeit uw aardappel

Mrt/apr: nadat de grond door grondbewerking gereed is gemaakt, worden de aardappelen gepoot. Vervolgens worden ze voorzien van de juiste kunstmeststoffen om daarna aangeaard te worden.

Mei: opkomst van de aardappel, het groene loof komt boven en ontwikkelt zich verder.

Juni/juli: het gewas is volgroeid, de aardappelen beginnen zich onder de grond te ontwikkelen van mini knolletjes tot grotere knollen. Bij te droog weer wordt het gewas beregend.

Aug/sept: de aardappelplant begint af te sterven en de knollen onder de grond worden steeds groter.

Okt: aardappelen worden gerooid en gaan in bewaring, vervolgens worden ze gesorteerd en verpakt, zodat jullie onze “patatten” kunnen bereiden voor jullie dagelijkse smaakvolle maaltijd. Alle werkzaamheden worden in eigen beheer uitgevoerd.

aardappel loof

Op onze boerderij kunt u alle dagen terecht om aardappelen en uien te kopen. De aardappelen en uien worden voor de thuisverkoop door onszelf gesorteerd en verpakt in netzakjes. Bintje aardappelen zijn verkrijgbaar vanaf eind augustus t/m eind mei. Berber aardappelen zijn verkrijgbaar vanaf eind mei t/m augustus. Er zijn dus het gehele jaar door aardappelen bij ons te verkrijgen.

Wat maakt onze aardappelen bijzonder!

Kostprijs en hoeveelheid per hectare zijn minder belangrijk. Belangrijk voor ons is:

  • de kwaliteit en smaak.
  • dat ze met zorg worden geteeld, zo van het land op je bord.

Van onze smaakvolle bintje aardapppelen kun je op veel manieren lekker genieten: gekookt, gebakken, puree, ovenschotels, aardappelkroketjes, etc.

Wij hebben de volgende aardappelrassen:

Berber
vroege aardappel, redelijk vastkokend, vleeskleurig geel, geschikt voor koken, bakken, ovenschotels en salades.
Bintje
late bewaaraardappel, bloemig, vleeskleurig lichtgeel, geschikt voor koken, pureren, frituren, aardappelkroketjes en ovenschotels.
Agria
Dit aardappelras is speciaal ontwikkeld voor de fritesproductie. Kenmerkend voor deze aardappelen is de lange ovale vorm en gele vleeskleur.
De aanbevolen bereidingswijze van de Agria is frituren, voor smakelijke, goudgeel gebakken frietjes of aardappelschijfjes. De bakkwaliteit is uitstekend, maar ook voor bv stampot is de Agria zeker geschikt.
Wij bieden u deze aardappelen graag aan. De Agria is een laat ras en zal medio oktober beschikbaar zijn.

*** TIP ***

Als consument heeft u ook invloed op de bruikbaarheid en de kwaliteit van onze aardappelen:

  • aardappelen voorzichtig behandelen en dus niet gooien met de zakken.
  • thuis bewaren in een koele, droge en donkere ruimte.

Uien

In het voorjaar worden de uien gezaaid, zo wordt de eerste stap gezet naar een perfecte basis voor een goede en betrouwbare ui van hoge kwaliteit.  Er volgt een groeiperiode en bolling van de ui. 

In het najaar worden de uien gerooid en liggen ze op het land op zwad. Als het mooi droog en zonnig weer is worden ze opgeladen en in de bewaarloods gereden. In deze loods worden de uien bewaard en gedroogd. De ui is een veel gebruikte groente in de keuken.

Uien worden bij ons verkocht aan de groothandel en aan de particuliere klant. Voor de particuliere klant worden de uien gesorteerd en verpakt per 5kg en per 10kg. Wens je grotere hoeveelheden laat het dan even weten.

uien

Eieren

eieren van vael

Iedere dag een ei. Wij verkopen kakelverse scharreleieren in doosjes van 10 stuks. Lege eierdoosjes zijn bij ons altijd welkom, zo denk je ook mee aan het milieu.

Granen

Een onmisbaar gewas in het bouwplan. Tarwe dient als gewasrotatie binnen het bouwplan, het zorgt voor een goede bodemvruchtbaarheid en -structuur. Er komt rust in de bodem. Tarwe wordt bij ons geteeld met veevoeder als bestemming.

tarwe

Suikerbieten

suikerbieten

Vast onderdeel in ons bouwplan, zaaitijdstip begin april, oogst rond oktober/november. In het najaar worden de bieten gerooid, waarna ze tijdelijk buiten op een verharde ondergrond worden opgeslagen. De bieten worden met de kraanmachine op vrachtwagens geladen om daarna afgeleverd te worden aan de suikerfabriek.

Mais

Dit gewas behoort tot de graangewassen, oorspronkelijk komt mais uit Midden – Amerika. De meeste mais die hier in Nederland geteeld wordt dient als veevoeder .

mais

Graszaadteelt

graszaad

Graszaad wordt geteeld door gras in te zaaien. Het gras komt in bloei en ontwikkelt zaden, deze zaden worden geoogst en gedroogd.